Jogerős enyhítő ítéletet hozott a Fővárosi Bíróság a Mammut üzletközpont építésénél ledőlt toronydaru ügyében, melyben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták a darukezelőket – jelenti a HavariaPress.

1998. februárjában az üzletközpont építésénél ledőlt egy toronydaru, melynek következtében két ember meghalt két munkás pedig maradandó sérüléseket szenvedett, az ügy elsőrendű vádlottja nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az építkezéshez egy kisebb teherbírású darut rendeltek és a munkások hozzáláttak a régi daru lebontásához. A szakértői vélemény megállapította, hogy a daru kezelői nem a megfelelő állásba állították a daru hidraulikus részét a szétszerelő művelethez. A hatalmas szerkezet megbillent, majd ledőlt. A toronydaru darabjai a Széna térre és a Hattyú utcára zuhantak és csak a szerencsének köszönhető, hogy a környék utcáin senki nem sérült meg a szétszóródó törmelékektől.

2000. október. 30-án a darukezelőt a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon három év fogházra és három év közügyektől való eltiltásra ítélte, a másod és harmad rendű vádlottakat felmentették. A Fővárosi Bíróság a mai napon két évre enyhítette a fogházban letöltendő szabadságvesztést és mellőzte a közügyektől való eltiltást. A büntetés felének letöltése után a vádlott feltételesen szabadlábra bocsátható.