Ambrus Attila, a “Whiskys” néven ismert rabló felülvizsgálati kérelmet nyújtott be szerdán a Fővárosi Bíróságon keresztül a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben négy ponton tartja sérelmesnek a másodfokú bíróság elmarasztaló ítéletét – mondta el Magyar György, az elítélt jogi képviselője az MTI-nek csütörtökön.

Hozzátette: felülvizsgálati kérelmet csak speciális, különleges okból, törvénysértés miatt lehet benyújtani. E szempontból négy elemet találtak jogszabálysértőnek a másodfokú bíróság határozatában. Az ügyvéd első elemként említette, hogy amikor Ambrus Attila bement egy bankba és elvette a biztonsági őr fegyverét, azt első fokon büntetlen eszközcselekménynek minősítették, míg a másodfokon átminősítették rablásnak. A második eset, amit jogsértőnek tart az ügyvéd, az, hogy míg az elsőfokú bíróság Ambrus Attilát felmentette az emberölési kísérlet vádja alól, addig a másodfokú bíróság ugyan elismerte, hogy a whiskys nem követett el emberölési kísérletet, de foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettének minősítette. Magyar György szerint ha a másodfokú bíróság megváltoztatja egy ítélet minősítését, akkor erről az ügyészt, az ügyvédet és a vádlottat értesíteni kell, akik ilyen esetben kérhetik a tárgyalás elhalasztását. A bíróság elmulasztotta a minősítés megváltoztatásának tényét közölni a vádlottal és védőjével, így nem volt lehetőségük a védekezésre.

A negyedik pont, amiben jogsértőnek tartják a másodfokú ítéletet, az, hogy 1999-től a bíróságok kötelesek voltak az úgynevezett középmértékből kiindulni, amikor valakire szabadságvesztést róttak ki. Ez azt jelenti, hogyha egy bűncselekményre a törvény szerint 2-8 év adható, akkor a középmérték szerint a bíróságnak legalább 5 éves büntetést kell kiszabnia. Magyar György szerint ezt a súlyosbító elvet a bíróságnak Ambrus Attilára azért nem lehetett volna alkalmaznia, mivel ő a bankrablás-sorozatot 1993 és 1999 között követte el, amikor ez a rendelkezés még nem volt hatályban. Hozzátette: a törvény nem ír elő határidőt a Legfelsőbb Bíróságnak a tekintetben, hogy mikor hozza meg határozatát a felülvizsgálati kérelem ügyében. A jogi képviselő kiemelte: amennyiben az LB elutasítja Ambrus Attila felülvizsgálati kérelmét, akkor a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) 2002. szeptember 26-án kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte Ambrus Attilát, a whiskys néven elhíresült rablót 46 rendbeli rablás, közte számos pénzintézet elleni fegyveres támadás miatt. Ezzel az LB két évvel súlyosította a Fővárosi Bíróság első fokon kiszabott 15 éves szabadságvesztés büntetését, valamint a jogi minősítést is több ponton is megváltoztatta. Az eljárás adatai szerint a Whiskys posta- és bankfiókok, utazási irodák ellen elkövetett támadásaival összesen mintegy 200 millió forintot rabolt 1999-ig hét év alatt.