Kétségessé vált, hogy Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank (EKB) elnöki székében fejezheti be pályafutását. A francia jegybank kormányzója ellen legalább tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség.

A Népszabadság cikkében azt írja: Jean-Pierre Bernard államügyész szerint Trichet – aki a kilencvenes évek elején a francia államkincstár igazgatója volt – tudomással bírt arról, hogy a mai áron számolva több milliárd euró veszteséget felhalmozó Crédit Lyonnais (CL) vezetői meghamisították a bank üzleti adatait. Az akció célja az volt, hogy így próbálják meg elrejteni a CL sorozatos üzleti bukásait és veszteséges befektetéseit.

Párizsi megfigyelők szerint Trichet karrierje szempontjából akár a legenyhébb ítélet is végzetesnek bizonyulhat. A bíróság elmarasztaló ítélete a hatvanéves bankár jövőjét nemcsak az Európai Központi Bank élén álló Wim Duisenberg utódjaként, hanem a Francia Nemzeti Bank kormányzójaként is megkérdőjelezné. Trichet-nek az idén nyáron kellene felváltania Duisenberget.