Összesen tíz büntetőfeljelentést tett tavaly október óta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a kormány utasítására végzett vizsgálatok során.

Monostori Lajosné a hivatal elnöke közölte: a 2002. év második felében végzett vizsgálatok csaknem ezermilliárd forint költségvetési pénzforrás felhasználását érintették. Hozzátette, hogy hetvenmilliárd forint felhasználása esetében merült fel bűncselekmény, illetve egyéb szabálytalanság gyanúja. Az említett összeg kétharmada állami tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodását érintette. A gazdasági társaságok vagyongazdálkodásának vizsgálatánál az alaptevékenységgel nem összeegyeztethető befektetésekre bukkantak, és egyes beruházások során az alvállalkozói láncolat összefonódása nehezítette az ellenőrzést.

A hivatal a vizsgálatok megállapításai alapján – többek között – javaslatot tett a Munka törvénykönyve és a közbeszerzésről szóló törvény módosítására. Az intézmények vezetőinek pedig azt javasolta, hogy a gazdaságos működés érdekében vizsgálják felül a gazdasági társaságok befektetéseit. A Kehi idén a Nemzeti Színház, az Informatikai Kormánybiztosság, a Magyar Posta Rt. és azon belül a TETRA-rendszer bevezetésének ellenőrzésére készül.