A volt román elnök, Emil Constantinescu hívei részletes névsort közöltek arról, hogy kik kaptak kedvezményes kölcsönöket a csődbe ment Bancorex pénzintézettől.

Az egykor a román állam tulajdonába tartozó, időközben viszont csőd miatt a BCR-be, a Román Kereskedelmi Bankba beolvasztott pénzintézet, a Bancorex ügye kísértetiesen hasonlít a magyar Postabank-botrányhoz, illetve a VIP-listás skandalumhoz. A Bancorex kedvezményes hiteleihez akkor jutottak hozzá a jelenleg kormányzó Szociális Demokrácia Romániai Pártja elődjének politikusai, amikor rendkívül magas volt délkeleti szomszédunknál a kamatláb. A román átlagpolgárok csak 50-100 százalékos kamatra vehettek fel hiteleket, az időközben csődbe ment Bancorex viszont 5-18 százalékos díjat számított fel a kölcsönök után. Az 1993 és 1996 között folyósított hitelek nyilvánvalóan csak kis részét képeszték a bank összes veszteségeinek, hiszen mint végül kiderült, a Bancorex fizetésképtelensége mintegy 2 milliárd dolláros kárt okozott.

A mostani listát Mugur Ciuvica, Constantinescu ex-elnök kancelláriájának korábbi vezetője hozta nyilvánosságra, aki arra hivatkozott a közléskor, hogy Románia nem működhet maffia-jellegű államként. Ciuvica a Román Korrupcióellenes Ügynökség (ARA) civil szervezet nevében lépett fel, és tuilajdonképpen jelenlegi politikai ellenfeleit, a hatalmon lévő baloldali Szociális Demokrácia Romániai Pártjának bizalmasait, tisztségviselőit kívánta leleplezni. Ciuvicával együtt Marcus Oprea, Constantinescu korábbi tanácsadója jegyzi a névsort, amelyben a csaknem ötezer kedvezményezett közül négyszázat szemezgettek ki, tehát korántsem mondható teljesnek. Az összes kedvezményezett egyébként együttvéve mintegy 70 millió dollárnyi hitelt kapott a Bancorextől.

A Bancorex csődjét egyébként a jobboldali kormány idején, illetve Constantinescu elnöksége alatt kellett elrendelni. A Bancorex csődjének kivizsgálására külön bizottságot állított fel a román parlament, de a testület több évi vizsgálódás után sem tudta az okokat feltárni. Adrian Nastase román miniszterelnök pénteken azzal intézte el a kérdést, hogy a Bancorex kölcsöneinek régi kérdése ma nem szerepel a legfontosabb problémák között. A lista azután jelent meg, hogy Románia egyik leggazdagabb üzletembere, Gheorghe Constantin Paunescu (aki, illetve akinek a cégei egyébként szintén kaptak olcsó hiteleket a Bancorextől) azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hoz egy névsort a kedvezményes kölcsönt kapott személyekről.