Az amerikai rendőrség a napokban letartóztatta a CRT és LCD monitorok, HDTV készülékek, valamint egyéb eszközök gyártásával foglalkozó ViewSonic egyik korábbi alkalmazottját, aki állítólag feltörte, és megrongálta a társaság szervereit.

A társaságtól korábban elbocsátott alkalmazott a ViewSonic több kritikus rendszerét is tönkretette hackertámadásával, és a cég külföldi tevékenységeinek középpontjában álló szerverét is működésképtelenné tette. A 39 éves Andy Garciát az amerikai rendőrség a napokban előzetes letartóztatásba helyezte. A vád ellene védett számítógépes rendszerekhez való illetéktelen hozzáférés, de az ex-alkalmazottnál engedély nélküli lőfegyver is volt.

A walnuti (Kalifornia) székhelyű ViewSonic elsősorban különböző számítógépes kiegészítők, perifériák gyártásával foglalkozik, de többek között a kéziszámítógépek is szerepelnek a magánkézben lévő cég termékpalettáján. A társaság a közelmúltban jelentős támogatást kapott a chipóriás Inteltől, és a chipóriással, valamint a Microsofttal karöltve új, hordozható videolejátszó-készülékek piacra dobását tervezi. Az új videolejátszók az Intel XScale processzoraira, valamint a Microsoft közelmúltban bejelentett Media2Go operációs rendszerére fognak épülni. A hamarosan megjelenő Media2Go a beágyazott rendszerekhez kifejlesztett Windows CE specializált változata lesz. A ViewSonic többségi tulajdonosa a társaságot alapító James Chu, aki jelenleg a cég vezérigazgatója is.

Az ügyészek szerint Garcia még 2000 áprilisában, két héttel azután, hogy elbocsátották a társaságtól, feltörte a cég számítógépes rendszereit, és letörölt számos kritikus fájlt az egyik szerverről, amellyel korábban dolgozott. A hiányzó fájlok működésképtelenné tették a szervert, így a társaság tajvani leányvállalata napokig képtelen volt elérni a tevékenységéhez szükséges információkat. Garciát korábban már kétszer is elítélték, a nála tartott házkutatás során pedig félautomata lőfegyverre bukkant a rendőrség.