A belügyminiszter szerint a rendőrség csak a gyülekezési törvényt alkalmazza, amikor egy demonstráció tudomásulvételéről vagy tiltásáról dönt, határozatát nem befolyásolja politikai szempont.

Lamperth Mónika erről a rendőrség 2002. évi tevékenységét értékelő értekezlet utáni szombati sajtótájékoztatón beszélt, Budapesten. Elmondta: örül annak, hogy egy országgyűlési képviselő az Alkotmánybíróságtól a gyülekezési törvény egyes rendelkezéseinek értelmezését kérte. – Látom a megoldandó kérdéseket, és szeretném világossá tenni: sem mi, sem más nem gyakorol politikai nyomást a rendőrségre döntései meghozatalakor. A rendőrség nem mérlegelheti, ki és milyen célból jelent be demonstrációt – tette hozzá a belügyminiszter.

Kökényesi Antal, Budapest rendőr-főkapitánya a BRFK által a közelmúltban betiltott vagy tudomásul vett demonstrációkról szólva azt mondta: valamennyi esetben szakmailag megalapozott döntés született, és valamennyi esetben tudomásul vették a rendezvényt, amennyiben abban nem szerepelt az úttesten való vonulás, amely a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járt volna. Salgó László országos rendőr-főkapitány hozzátette: a rendőrség következetesen alkalmazza a gyülekezési törvényt, és gyakorlatát a bíróság is igazolta. A rendőrség elmúlt évi tevékenységét értékelve Lamperth Mónika elmondta, hogy szerinte 2003-ban növelni kell a rendőrség eredményességét a droggal kapcsolatos bűncselekmények megelőzése és a közlekedési morál javítása terén. A belügyminiszter ismertette, hogy aggasztóan nőtt az elmúlt évben a közlekedési balesetekben meghaltak száma, nőtt az ittas vezetések gyakorisága, a rendőrségnek ezek megelőzése érdekében határozottan fel kell lépnie. A rendőrség feladatrendszerének átalakításáról szólva Lamperth Mónika a regionális koordináció megvalósítását nevezte a legközelebbi feladatnak. Hozzátette: a régióban gondolkodás jegyében cél, hogy a többi társrendészeti szervvel olyan koordinációs együttműködés alakuljon ki, amely kiszűri a párhuzamosságokat.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy rendszerszintűvé kell válnia a társszervekkel történő együttműködésnek. Szólt arról is, hogy tavaly 1,5 milliárd forintot biztosítottak gépjármű-cserére: a 228 járőrautó és helyszínelőkocsi várhatóan február végén kerül a kapitányságokhoz. A rendőrség gazdálkodásáról szólva elmondta: az elmúlt évet a rendőrség hiány nélkül zárta, bár ehhez szigorú takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni az intézményben. – A feszes gazdálkodásra ebben az évben is szükség lesz, de a 92 milliárd forintot meghaladó személyi költségkeret elégséges ahhoz, hogy a megemelt béreket ki tudjuk fizetni – tette hozzá a belügyminiszter. Salgó László országos rendőrfőkapitány szerint 2002-ben a magyar rendőrség teljesítette alkotmányos feladatait, nem hiba- és kritikamentes, de eredményes évet zárt. Hangsúlyozta: tavaly 10 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Csökkent a lakossági hangulatot befolyásoló bűnesetek száma is: a betöréses lopások 15 százalékkal, a lakásbetörések 13 százalékkal csökkentek, az autólopások száma a felére esett vissza, a rablások száma a tavalyelőtti szinten maradt. Kökényesi Antal, Budapest rendőrkapitánya kiemelte: a fővárosban 50 százalékkal nőtt az ismeretlen tetteses felderítések mutatója.