Az amerikai munkaügyi minisztérium panaszt nyújtott be a Whirlpool ellen, mert a cég egyik felvételi tesztjén nagyobb arányban estek ki kisebbségi jelentkezők, közölte az AP.

“A Whirlpool többlépcsős felvételi procedúrájának egyik, általános készségeket vizsgáló tesztje diszkriminatív, mert legalább hatszázötven kisebbségit kiejtett a tulsai gyárba jelentkezők közül” – közölte Yvonne Ralsky, a minisztérium képviselője. A teszten sokkal nagyobb arányban estek ki kisebbségi jelöltek, miközben a kérdéseknek nem volt köze a gyárban ellátandó feladatokhoz, tette hozzá.

Tom Kline, a cég szóvivője bejelentette, hogy ezentúl nem alkalmazzák a kifogásolt tesztet, de meggyőződésük, hogy eddig is helyesen jártak el. A vállalat felvételi rendszerét annak idején az illetékes hivatal megvizsgálta, és semmilyen kifogást nem emelt, közölte. A minisztérium saját közlése szerint korábban megpróbált megállapodni a vállalattal, de miután ez kudarcba fulladt, kénytelen volt panaszt emelni. A panaszt jelenleg az illetékes bíróságon vizsgálják.