George Bush amerikai elnök utasította kormányát: dolgozza ki az ellenséges számítógépes hálózatok elleni komputeres támadások irányelveit – jelentette pénteken a The Washington Post.

A tekintélyes amerikai lap jelentése szerint Bush a múlt év júliusában írt alá titkos utasítást azon szabályok kidolgozására, amelyek alapján a későbbiekben eldöntik, milyen esetekben és hogyan fog behatolni az Egyesült Államok külföldi komputerhálózatokba azzal a céllal, hogy megbénítsa azok működését, illetve lehetetlenné tegye hozzájuk kapcsolt egyéb rendszerek – radarok, telefonhálózatok, elektromos berendezések – működtetését. A lap szerint eddig a legnagyobb titokban tartották az utasítás létezését, de a The Washington Post most információkat kapott róla a kormány névtelenül nyilatkozó tisztségviselőitől.

  • Az utóbbi időben olyan találgatások terjedtek el széles körben, hogy a Pentagon fontolgatja: számítógépes támadást is indít Irak ellen, ha az elnök végül is úgy dönt, hogy hadba száll az arab ország ellen annak tiltott fegyverprogramjai miatt – idézett a Reuters a washingtoni lapból. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselők nem kívántak beszélni arról, hogy folynak-e ilyen előkészületek. Mindenesetre leszögezték: az Egyesült Államok eddig még nem élt a komputeres támadás eszközével, de a Pentagon fokozza az informatikai fegyver kifejlesztését célzó erőfeszítéseit.