A Windows XP-vel a Microsoft fenntartja, illetve erősíti a számítógépes operációs rendszerek piacán elért monopolhelyzetét – állítja egy iparági szövetség. A Microsoft szerint a csoport új köntösben tálalja a korábbi érveket.

A panaszt a Computer and Communications Industry Association (CCIA) nyújtotta be az Európai Bizottság versenybiztosához, Mario Montihoz. A beadvány az unió által már vizsgált ügyhöz hasonlatosan azt panaszolja be, hogy a Microsoft által 2001 őszén piacra dobott Windows XP operációs rendszerrel lehetetlenné teszi a tisztességes versenyt az asztali operációs rendszerek piacán. A 260 oldalas anyag szerint Brüsszelnek a Microsoft piaci magatartásának vizsgálata során a teljes képet kellene néznie, s nem elvesznie a részletekben. “A vállalat teljes dominanciája elér Európa minden térségébe, ezáltal érintve a kontinens összes üzleti és otthoni számítógép-használóját” – állítja a CCIA.

A hírt kommentálva a Microsoft szóvivője elmondta, hogy a vállalat álláspontja szerint az újabb vád a régi állítások új köntösben való tálalásának tekinthető, egy olyan szervezettől, mely ezáltal is megpróbál hatást gyakorolni a már folyamatban levő eljárásra. A CCIA újabb panasza egyébként az XP-be integrált szoftverek ellen irányul. Mint ismeretes, az operációs rendszer számos kiegészítő alkalmazással, így többek közt internetböngészővel, médialejátszóval és videoszerkesztővel érkezik. Az iparági szövetség szeretné megbontani a plusz alkalmazások integrálását, ezáltal nem csak az ezekhez hasonló szoftverek, hanem végső soron az operációs rendszerek versenyét is segíteni.

Hasonló ügy már vizsgálódik Brüsszel és az Egyesült Államok is. Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke az amerikai vizsgálat során korábban azzal érvelt a Windows egységének megbontása ellen, hogy egy ilyen lépés évekre visszavetné az operációs rendszer fejlesztését.