Jelentősen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, az ismeretlen tettesek felderítésének eredményességi mutatója pedig emelkedett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) területén tavaly a megelőző évi adatokhoz viszonyítva.

Erről Salgó László országos rendőrfőkapitány beszélt kedden a BRFK elmúlt évét évértékelő értekezletet követő sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a bűncselekmények számának csökkenése számos olyan területet érintett, amely a lakosság biztonságérzetét alapvetően befolyásolja. Ezek közül példaként említette, hogy több mint 10 százalékkal kevesebb volt a betöréses lopások és a lakásbetörések száma tavaly a megelőző évhez képest. Hozzátette: tavaly tovább folytatódott a gépjárműlopások számának csökkenése, és a korábban növekvő számú rablások területén is csökkenés volt érzékelhető. A fegyveres rablások száma is kevesebb volt 2002-ben, mint az előző esztendőben. A fiatalkorú elkövetők számában is visszaesést tapasztaltak tavaly, a gyermekkorúak száma viszont nőtt.

Salgó László emlékeztetett arra: a rendőrség lakossági megítéléséről nemrég készült felmérés szerint Budapesten a megelégedettség az országos átlag alatti. Úgy vélte, hogy a rendőrség megítélését a munka eredményének javításával és a lakosság hatékony tájékoztatásával lehet javítani. A BRFK előtt álló feladatokról szólva kiemelte az európai uniós csatlakozással összefüggő felkészültség emelését, a szervezett bűnözés – különösen a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények – megelőzésének, felderítésének fokozását. Salgó László beszélt arról is, hogy a BRFK kultúraváltásába illeszkedően változtatni kell a rendőrség közterületi jelenlétén és annak minőségén. Ezzel kapcsolatban Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány megjegyezte: a fővárosi önkormányzatok jelentős támogatást nyújtanak, hogy fokozni tudják a közterületeken való rendőri jelenlétet. Kökényesi Antal szerint jelentősek ugyan a BRFK által elért eredmények, de ez önmagában kevés: szemléletváltozásnak kell végbemennie ahhoz, hogy a lakosság ne hatóságot lásson a rendőrségben, hanem szolgáltatói jellegű, szakszerű rendőrséget.