Felülvizsgálati eljárást rendelt el Legfelsőbb Bíróság a parkolási díjat nem fizető autósok személyes adatainak kezelésével kapcsolatban hozott korábbi jogerős ítélet miatt. A Fővárosi Bíróság tavaly nyáron döntött arról, hogy nem jogsértő a bliccelő autósok adatainak kiszolgáltatása.

Felülvizsgálati eljárásra kötelezte a Legfelsőbb Bíróság a Fővárosi Bíróságot a bliccelő autósok személyes adatainak kezelésével kapcsolatban tavaly júliusban hozott jogerős ítélettel kapcsolatban. A Fővárosi Bíróság a határozatban helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2002. márciusi, elsőfokú döntését, miszerint nem jogsértő a fővárosban parkolási díjat nem fizető autósok adatainak kezelése. A felperes Magyar Autóklub keresetében annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy az alperes Belügyminisztérium adathivatala jogellenesen kezeli, illetve továbbítja a parkolási díjat nem fizető autósok személyi adatait a Centrum Parkoló, valamint az Euro-Inford Adatkezelő Kft-nek.

A júliusi határozat szerint a felperes hivatkozása az adatvédelmi törvényre megalapozatlan, az autósok jogkövető magatartása, a parkolási díj megfizetése fontosabb szempont adataik védelménél. Az ügy előzménye, hogy a járművek tulajdonosait sokáig nem tudták azonosítani a rendszám alapján, ezért a parkolási cégek nem tudták behajtani pénzüket. A Centrum Parkolási Kft. ezt megelégelte, és megbízta az Euro-Inford Fft. adatkezelő céget, hogy aBelügyminisztériumtól tudja meg a megbírságolt autósok adatait, és hajtsa be a követelést. Az autóklub szerint ez az eljárás törvénytelen, ezért mindhárom érintettet beperelték.