Nem kell immár büntetéstől tartania a Yahoo amerikai internetes kereső- és szolgáltató cég egykori elnökének, mert hálózatán egy időben náci jellegű tárgyakat kínáltak eladásra: a Franciaországban folyó eljárásban a bíróság kedden peren kívül helyezte Timothy Koogle-t és cégét.

A most 51 éves férfit – aki két éve leköszönt a cég vezetéséről – 2000-ben egykori auschwitzi rabok, valamint a rasszizmus és antiszemitizmus jelensége ellen harcoló szervezetek perelték be, mert a Yahoo árverési oldalán engedélyezte az említett tárgyak hirdetését. A bírák azonban az AFP hírügynökség jelentése szerint sem a bűntett feldicsérésének vétségét nem állapították meg, sem azt a kihágást, amelyet a francia jog szerint az emberiség elleni bűnökben vétkes személy emblémájának, jelvényének vagy egyenruhájának viselője vagy kiállítója követ el.

A bíróság szerint a Yahoo sem bűncselekmény elkövetőjeként, sem a vétkeseket befogadó szolgáltatóként nem ítélhető el. Utóbbit a bíróság azzal indokolta, hogy a cég két évvel ezelőtt – a bélyegek és érmék kivételével – levette hálózatáról a náci emléktárgyakat. Ezzel a Yahoo többet is teljesített, mint amire akkor kötelezték Párizsban, mert a bíróság abban az időben csak annak biztosítását írta elő, hogy a francia internetezőkhöz ne jussanak el a kétes hirdetések.

Az emberiség elleni bűnökben vétkes személy emblémájának, jelvényének vagy egyenruhájának viselőjeként vagy kiállítójaként a Yahoo és vezetője nem ítélhető el, mert a szóban forgó cikkeket áruló internetes oldal a “náci” vagy más, jellemző kifejezés felhasználásával nem volt elérhető. A bűntett feldicsérésének vétségéhez pedig az elkövetőnek kedvező megvilágításban kellene megnyilatkoznia a szóban forgó bűnökről is, amire a Yahoo esetében nem került sor – derül ki a bírósági végzésből. Koogle öt év börtönt és 45 700 euró pénzbüntetést is kaphatott volna. Az ítélet a Reuters hírügynökség kommentárja szerint az internetes szabadság korlátozása ellen harcolók számára számít sikernek.