A kormánypártok nem támogatják a nemzetőrség létrehozását, ezért az új fegyveres szervezetről szóló korábbi javaslat hatályon kívül helyezése mellett érveltek a keddi parlamenti vita során. Ellenzéki képviselők szerint a Medgyessy-kormánynak csak azért nem kell a nemzetőrség, mert az ötletet még az Orbán-kormány alatt a Fidesz vetette fel.

Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára a nemzetőrség létrehozásáról szóló határozat hatályon kívül helyezéséről szóló javaslat vitájában elmondta: a tárca vizsgálatai azt mutatják, hogy a nemzetőrség létrehozásával elérendő célok eredményesebben valósíthatóak meg az önkéntes tartalékos rendszer keretében. Szerinte az önálló nemzetőrség létrehozása olyan terhet jelentene az országnak, amely nem állna arányban az elérhető eredménnyel. Úgy vélte, az elaprózott erők kis harcértéket képviselnének, vezetésük nehézkes, hatékonyságuk pedig rendkívül alacsony lenne. A tárca tervei szerint létrehozandó önkéntes tartalékos rendszer ugyanakkor szerves részét képezné a Magyar Honvédségnek, beilleszkedne az önkéntes haderőrendszerbe, és anyagi vonzatai nem érnék el egy új fegyveres erő kialakításának költségeit.

Simicskó István (Fidesz), akinek nevéhez a nemzetőrség létrehozásáról szóló határozat fűződik, emlékeztetett arra: a honvédség reformjáról 2000-ben 95 százalékos többséggel döntött a parlament, s ebben szerepelt az is, hogy meg kell vizsgálni a nemzetőrség felállításának lehetőségét. Szerinte a kormányzat csupán azért nem kívánja felállítani a nemzetőrséget, mert az az előző kormányzat javaslata volt. Simicskó bejelentette: módosító indítványt nyújtott be a határozati javaslathoz, amely a hatályon kívül helyezés dátumát 2050. december 31-re változtatná.