Izrael konzultációra hazarendelte nagykövetét Belgiumból, miután az ottani Legfelsőbb Bíróság szerint Ariel Saron ügyvezető izraeli kormányfő ellen lefolytatható a vizsgálat az 1982-es bejrúti mészárlásban játszott szerepe tisztázására.

A belga Legfelsőbb Bíróság, egy korábbi döntést megváltoztatva kimondta, hogy Ariel Saron ügyvezető izraeli kormányfőt háborús bűnök vádjával bíróság elé lehet állítani, amint miniszterelnöki megbízatása megszűnik. Saront az 1982-es bejrúti mészárlásban játszott szerepe miatt perelték be a túlélők és az áldozatok rokonai.

Saront a Belgiumban érvényben lévő egyetemes joggyakorlási elv alapján helyezhetik vád alá. Az elv lehetővé teszi bármely nemzeti bíróságnak, hogy a nemzetközi jog alapján akár háborús, akár emberiség elleni bűnökkel megvádolt embereket nemzetiségüktől, és az elkövetés helyétől függetlenül bíróság elé állítsanak. Az egyetemes joggyakorlási elvet először 2001 júniusában alkalmazták Belgiumban, négy ruandai állampolgárral szemben, akiket háborús bűnök elkövetésével vádoltak.

Saron négy nappal ezelőtt kapott felkérést a kormányalakításra, miután pártja, a Likud tömörülés megnyerte az előrehozott választásokat. Az ügyvezető miniszterelnöknek még 38 napja van az új kabinet összeállítására. A döntésre válaszul Izrael konzultációra hazarendelte belga nagykövetét, a lépéssel párhuzamosan pedig a külügyminisztériumba kérették Wilfred Geenst, hogy Benjamin Netanjahu külügyminiszter személyesen fejtse ki neki Izrael álláspontját a kérdésben. Netanjahu tegnap este kiadott közleményében “botrányosnak” nevezte a belga Legfelsőbb Bíróság döntését, mely szerinte “legitimálja a terrorizmust, és kárt okoz azoknak, akik harcolnak ellene”. “Belgium nemcsak Izraelt károsítja meg, de az egész szabad világot, amire Izrael keményen fog reagálni” – mondta a külügyminiszter.

Egyes kormányzati források igen komoly lépésnek tartják a nagykövet visszahívását, sőt, vannak, akik szerint Izrael túlreagálta a fejleményeket. “Emlékeznünk kell arra, hogy egy bíróság döntéséről van szó, nem pedig a belga kormány álláspontjáról” – nyilatkozta Alon Liel, korábbi kormánytisztviselő. Még nem tudni, hogy Izrael meddig tartja otthon belgiumi nagykövetét, de a lépés már így is törést okozott a belga-izraeli kapcsolatokban. A tíz éve, a genfi konvenciók jegyében elfogadott törvény módot adott arra, hogy népirtás, emberiség elleni és háborús bűnök vádjával bárki panaszt tehessen ilyen bűnök elkövetése címén bármely konkrét személy vagy személyek ellen, függetlenül attól, hogy az adott bűncselekmény hol történt.