Jogszerű volt a január eleji Volán-dolgozók sztrájkja – mondta ki a bíróság jogerős határozatában, megváltoztatva ezzel az elsőfokú határozatot. A kollektív szerződés hatálya alatti sztrájkkezdeményezés önmagában ugyanis nem eredményezi annak jogellenességét – indokolt a bíróság.

Az origo.hu internetes portál beszámol arról, hogy jogszerű volt a a Közúti Közlekedési Szakszervezet által 2003. január 6-án 4 óra 30 perctől 6 óra 30 percig meghirdetett sztrájk – mondta ki a Fővárosi Bíróság, megváltoztatva ezzel az elsőfokú határozatot. Az indoklás szerint annak ellenére, hogy a felek a kollektív szerződést határozatlan időre kötötték, a munkavállalók bérének kérdésében a kollektív szerződés hatálya 2002. december 31-én lejárt. Ezt a határidőt nem tolja ki a szerződés azon rendelkezése, miszerint “a bértárgyalásokat a tárgyév január hó 31. napjáig, kivételesen indokolt esetben február 28. napjáig kell befejezni”.

Önmagában a kollektív szerződés hatálya alatti sztrájkkezdeményezés nem eredményezi annak jogellenességét. A sztrájkot ugyan 2002. december 16-án, a kollektív szerződés hatálya alatt hirdették meg, azonban a szerződés lejártát követő időpontra, így az nem ütközött törvénybe – indokol a bíróság. A végzés jogerős. A buszsofőrök azért sztrájkoltak, mert nem fogadták el a Volán Rt. tulajdonosának, az ÁPV Rt. által ajánlott fizetésemelés mértékét.