Sokba kerülhet az európai légitársaságoknak, hogy nem tesznek eleget az egyesült államokbeli antiterrorista rendelkezéseknek. Már csak abban reménykedhetnek, hogy az Európai Bizottságnak február végéig sikerül kiegyeznie az amerikai hatóságokkal.

Az USA a terrorizmus elleni átfogó intézkedéssorozat részeként korlátlan hozzáférési lehetőséget követel az Atlanti-óceánon túli járatok helyfoglaló jegyzékéhez, ám ha ezt az érintett légitársaságok megadnák, azzal megsértenék az Európai Unió adatvédelmi rendszabályait.

Az Európai Bizottság számos megoldási lehetőséget el tud képzelni, ám az ügy korántsem ígérkezik egyszerűnek, ugyanis az USA mindenképpen teljes körű információszolgáltatást óhajt, ráadásul azonnal.

A légitársaságokat komoly bírság mellett más, gazdasági következményekkel járó szankció is fenyegeti: amerikai fenyegetések szerint az USA követelményei tiszteletben tartásának elmulasztása miatt az Atlanti-óceánon átrepülő járatok utasai érkezéskor “alaposabb ellenőrzésre számíthatnak”.

Az Európai Bizottság és az USA vámhivatalának képviselői a tervek szerint a jövő héten találkoznak, ám az EU illetékesei nem táplálnak túlzott reményeket a megbeszéléssel kapcsolatban.