Finomítania kell a vagyongyarapodással kapcsolatos lekérdezéses módszerén az adóhivatalnak, erre az APEH elnöke már ki is adta az utasítást. A hivatal részéről csütörtökön elismerték, hogy kértek utazási irodáktól adatokat a nagyobb összegű nyaralásokra befizetőkről.

Király László György, az APEH elnöke pénteken Budapesten újságíróknak elmondta: az adózás rendjéről szóló törvény nem teszi lehetővé a hivatal számára, hogy minden 300 ezer forint feletti utazóról adatokat kérjen. A törvényi szabályozás szerint ugyanis ilyen formában nem juthatnak olyan magánszemélyek adataihoz, akik nem minősülnek adózónak. Ezért finomítani kell a módszeren, mivel az adóhivatal nem akar lemondani a vagyongyarapodással kapcsolatos információszerzésről, például az utazási irodáknál sem – mondta Király László György. Az adó illetve az adóalap ellenőrzése érdekében ugyanis nem csak konkrét ellenőrzéskor lehet adatokat kérni az adózás rendjéről szóló törvény szerint.

  • Az ellenőrzés önmagában nem büntetés – tette hozzá a hivatal elnöke, akinek véleménye szerint a drágább utakon résztvevők többsége megkeresi az ahhoz szükséges pénzt. Az adóhivatal nem néhány százaléknyi, hanem nagyságrendi különbségek esetén vizsgálódik – derült még ki az elnök szavaiból. Mint ismeretes egy, a Világgazdaság csütörtöki számban megjelent hír szerint az adóhatóság adatokat kért az utazási irodáktól minden 300 ezer forint felett költekező ügyfélről. Az MTI érdekődésére akkor több iroda is jelezte: kétségbe vonja az APEH kérésének jogszerűségét, ezért az ügy tisztázásáig nem szolgáltat ki adatokat.

Az adatvédelmi biztos tájékoztatást kér a közeljövőben az APEH elnökétől azokkal a sajtóhíradásokkal kapcsolatban, amelyek szerint az adóhatóság a különböző nyilvántartásokat felhasználva próbálja az eltitkolt jövedelmeket felkutatni. Péterfalvi Attila álláspontja szerint az adóhatóságnak ugyan van arra lehetősége, hogy nyilatkozatot kérjen egy-egy vizsgálat során, de nem ilyen jelleggel. Értelmezése szerint arra nincs felhatalmazása az APEH-nek, hogy a nagyobb értékű utakat igénybevevőkről általános tájékoztatást kérjen.