A nemrég megrendezett Cybercrime konferencián a biztonsági szakemberek megerősítették, hogy egyre gyakoribb váltak, és a világháló több szegmensére is átterjedtek az internetes csalások.

Annak ellenére, hogy a felhasználók bizalma fokozatosan nő az interneten bonyolított ügyletek iránt, az USA kereskedelmi bizottságához érkezett panaszok száma 220 ezerről egy év alatt 380 ezerre nőtt. A bűnüldözőket azonban sokkal jobban izgatja, hogy a csalók módszerei egyre változatosabbak, és nagyon sokat finomodtak is az évek során. Ma már a bűnözők nemcsak a hagyományosnak tekinthető személyazonosság lopással és befektetési csalással foglalkoznak, hanem legitim webhelyeket -olykor egész portálokat- állítanak fel csalási akcióikhoz, melyekről a gyakorlott szemű vásárló sem képes megállapítani, hogy valójában átverésre szolgáló honlapok.

Mára az Egyesült Államok kiskereskedőinek 45 százaléka több pénzt veszít az online csalások miatt, mint abból kifolyólag , hogy hagyományos tevékenységei veszteségesek. A bűnözők egyre agresszívabbak, hamis feladójú e-mailekkel bombázzák a potenciális vásárlókat, és már a levélben linket kínálnak saját hamis portáljaik felé. Szakemberek szerint különösen a kelet-európai szervezett bűnözés köreiben vált népszerű célponttá az eBay és az általa felvásárolt online fizetésfeldolgozó PayPal. Éppen emiatt az eBay “fedett licitálóként” bűnüldözőket is beenged árveréseire, akik az aukció során garantáltan vezetik a licitet, hogy leleplezhessék a csalókat. Nemrég így érték tetten egy nagy PC gyártó informatikusát, aki – miután cége rendszeresen az Bay-n keresztül adott túl felesleges eszközein – egyesével adogatta el az informatikai részleg eszközeit.