Évente csaknem 20 milliárd forintnyi áramot lopnak el a tolvajok az áramszolgáltatók szerint. A szakemberek azt mondják, hogy a becsületes fogyasztók számlája 4-500 forinttal lehetne kevesebb havonta, ha az összes tolvajt sikerülne elkapni.

Magyarországon közel 6 millió fogyasztó használ áramot. Az 5 millió lakossági és az 1 millió ipari felhasználó évente 550 milliárd forintért vesz áramot a szolgáltatóktól. Vannak azonban olyanok is, akik csak használják az áramot, de nem fizetnek érte. Az áramszolgáltatók szerint az ellopott villamos energia értéke évente 20 milliárd forint körül van. “A hőskorszaknak vége van, egyre inkább úgy érezzük, hogy profi cégek, profi vállalkozók szakosodnak a törvénytelenségre, a bűncselekményre” – nyilatkozta Boros Róbert, az Elmü Kommunikációs igazgatója.

Az országban működő 6 áramszolgáltató évente összesen csaknem félmillió ellenőrzést végez, a leleplezett lopások száma meghaladja a 10 ezret. Szeszfőzdék, látványpékségek, mezőgazdasági vállalkozások és a luxuscikkekkel felszerelt családi házak vezetnek a fekete listán. 2001-ben a szolgáltatók elérték, hogy a lopások okozta veszteségeik felét az energia hivatal beépítse a fogyasztói árba. “A másik felét viszont a szolgáltatónak kell lenyelnie, intézkedéseket tenni, ha a veszteséget csökkenteni akarja, akkor fedezze fel, küszöbölje ki” – mondta Békés György, a Magyar Energia Hivatal elnöke. Az áramszolgáltatók szerint, ha nem lennének áramlopások, a havi számla akár 450 forinttal is kevesebb lehetne.