Az elmúlt években többszáz asztali számítógépnek és notebooknak kelt lába a brit adóhatóságnál. A hivatal szerint a gépek eltűnése nem jelent veszélyt az adózók adataira nézve.

Az Inland Revenue-nél (IR) több mint 500 számítógépet keresnek. A brit adóhatóság informatikai eszköznyilvántartásának hiányosságaira egy parlamenti vizsgálat után derült fény – adja hírül a BBC News. Az adóhatóságtól származó pontos számok szerint 1998 óta 386 asztali számítógép tűnt el – a hiány okánál itt lopás szerepel, csak úgy mint 166 hordozható gépnél -, kilenc notebookot pedig a hivatal munkatársai vesztettek el. Az IR szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a több mint 60 ezer számítógépet üzemeltető hivatalnál igen nehéz “mindent pontosan nyilvántartani”.

Az adóhivatal szerint egyébként nem áll fenn a lehetősége, hogy az adófizetők személyes adatai esetleg illetéktelen kezekbe kerüljenek, mert a gépek a központi szervereken tárolt információkkal dolgoztak. Az IR-nél a közelmúltban több botrány is kirobbant. A brit lapok januárban arról számoltak be, hogy az adóhatóság munkatársai hírességek bizalmas adatait böngészik szórakozásképpen, korábban pedig adózási információk áruba bocsátásáról érkezett hír.