80 milliós adócsalás miatt nyomoznak az amerikai hadsereg taszári egységének dolgozó egyik cég alvállalkozói ellen. 120 tolmácsot is kihallgattak, egyelőre nem tudni, ők is gyanúsítottak lesznek-e.

Eddig nyolcvanmilliós adócsalást fedeztek fel az amerikai hadsereg egyik kaposvári partnercége által üzemeltetett alvállalkozói cégeknél – írta a Havaria Press. A nyomozás tavaly indult, a cég ellen, amikor felmerült a gyanú, hogy a cég feketén fizette ki alkalmazottai fizetésének nagyobbik részét. A negyven adónyomozó tavaly több mint ötven tolmácsot és ügyviteli dolgozót hallgatott ki az ügyben. A tavalyi akció keretében a nyomozók lefoglalták a hamis bérjegyzéket és a fizetésre szánt tizenötmillió forintot. A rendőrség megállapította, hogy a kaposvári cég több alvállalkozói céggel is kapcsolatban állt.

Több alvállalkozói pécsi cégnél is történtek hasonló kifizetések, de mivel az amerikaiak csak a kaposvári céggel álltak közvetlen kapcsolatban ezért a rendőrség szerint nem tudtak a pécsi cégeknél folyó szabálytalanságokról. Az ügyben idén újabb 75 érintett tolmácsot hallgat ki a rendőrség, később derül ki, hogy ők is gyanúsítottak lesznek-e a szövevényes adócsalási ügyben. A pécsi cégek ellen feltehetően felszámolási eljárás indul majd. A hírügynökség úgy tudja, hogy az amerikai hadsereg a kaposvári cég ellen folyamatban lévő büntetőeljárás ellenére meghosszabbította a céggel a szerződést.