A pénzügyminiszter a parlamenthez benyújtott javaslatban igyekszik korrigálni, hogy az eva-törvényben nem gondoltak minden átmeneti problémára.

Ilyen fogyatékosság, hogy az ügyvédi irodáknak át kell térniük az egyszeres könyvvezetésről a kettősre, és ilyenkor olyan korrekciós tételek keletkeznek, amelyeket az iroda tavaly teljesített, de csak az idén folyik be. E tételekkel csökken az eva alapja. Másoknak olyan bevételük van, amely után szja-t, társasági adót vagy éppen áfát fizetnek. A kettős adóztatást elkerülendő, a más adó alá eső tételekkel is csökken az eva alapja. Az evaalanyok a helyi adót fizethetik az evaalap fele után, vagy pedig az általános szabályok szerint. A javaslat most megismétli, hogy az utóbbi esetben a nettó árbevételt, a beszerzési értéket és az anyagköltséget az egyébként irányadó szabályok szerint kell értelmezni. A módosuló evaszabályokat január 1-jétől – visszamenőleges hatállyal – kell alkalmazni.

A társadalombiztosítás egyik problémája, hogy akik nem jutnak rendszeres bevételhez (például az őstermelők), nem fizetnek egészségbiztosítási járulékot, és így ellátásra sem jogosultak. A jövőben az őstermelők 14 százalékos, az egyéb nem biztosítottak pedig 11 százalékos járulék ellenében kaphatnak egészségügyi ellátást.