Valószínűleg százmilliókra (dollárban) rúg minden idők egyik legmerészebb betörőinek zsákmánya. A hét végén kifosztották az antwerpeni Gyémántközpont páncéltermét, a százhatvan, külön-külön is őrzött és biztosított, tűzálló fiók közül százhuszonhármat “kitakarítottak”.

A belga kikötőváros évszázadok óta a világ legnagyobb gyémántcsiszoló központja, itt zajlik e drágakő teljes kereskedelmének háromnegyede is. A tolvajok csak bennfentesek lehettek, mert semmi erőszakos nyoma nincs a behatolásnak, pedig már a város zsidó negyedének azt a részét is kamerák figyelik, ahol a Gyémántközpont épülete áll. Magát a házat minden elképzelhető biztonsági rendszer óvja, a páncélteremben pedig éjjel-nappal őrség áll. A betörők mindent, amit kellett, jól ismertek, de így is siettek, távoztukban több nagyobb gyémántot és ékszert elszórtak a folyosón. A nyomozók szerint a fiókok kinyitogatása hat-hét felkészült embernek is több órát vett igénybe, ez alaposan megkérdőjelezi az őrök és a biztonsági rendszer megbízhatóságát.

A Gyémánt Főtanács alapos vizsgálatot indít, de tart attól, hogy az antwerpeni központ reputációja nagyon súlyosan sérül – márpedig itt dollármilliárdokban mérik az évi üzleti forgalmat. Legutóbb tíz éve volt egy kisebb betörés, akkor pillanatok alatt ötmillió dollárt zsákmányolt két izraeli és egy brazil “páncéltörő”. Elfogták őket, a bírósági eljárás folyamatban van.