Az ügyvédi törvény módosítását javasolja Kiss Elemér kancelláriaminiszter annak érdekében, hogy az ügyvédi irodából politikusi pályára kerülő személyek korábbi munkahelye ne vállalhasson megbízást százszázalékos állami tulajdonban lévő cégektől. Ezt a politikus csütörtökön Budapesten közölte újságírókkal.

Kedden Szijjártó Péter (Fidesz) sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a Forgács és Kiss ügyvédi iroda, ahol a kancelláriaminiszter korábban dolgozott, a Malév Rt. átvilágítására kapott megbízást. – Egy összeférhetetlenségi szabály lehetővé tenné, hogy ne következhessen be olyan helyzet, ami egy kormányzati politikusra nézve kedvezőtlen következményekkel járhat – fogalmazott Kiss Elemér.

Kérdésre válaszolva elmondta, a törvényjavaslatot az igazságügy-miniszterrel egyeztetve két héten belül elkészíti, és ha a kabinet is megtárgyalta, akár már a tavaszi ülésszakban elfogadhatja az Országgyűlés. A miniszter véleménye szerint valamilyen etikai normarendszer is szükséges lenne a hasonló ügyek szabályozására. Szólt arról is, hogy felkéri korábbi ügyvédi irodája vezetőjét arra, tekintse át az iroda által százszázalékos állami tulajdonban lévő cégekkel kötött kontraktusokat, és ha a megbízó is egyetért vele, a szerződéseket szüntessék meg. Az iroda és a Malév közötti szerződésről elmondta, az átvilágítási munkát nagyrészt elvégezték, de díjazásra eddig nem került sor. Kiss Elemér hozzátette: azt is kérte, hogy ettől tekintsen el az iroda.

A sajtótájékoztatón a miniszter beszámolt arról, hogy ügyvédi tevékenységét 2002. május 27. óta szünetelteti. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, aki ügyvédi tevékenységét szünetelteti, az iroda által szerzett jövedelemből nem részesedhet. Arra a kérdésre, hogy ez az ügy árthat-e a kormány tekintélyének, illetve úgynevezett tiszta kezek politikájának, Kiss Elemér úgy válaszolt, abban az esetben, ha nem vonja le a megfelelő következtetést, igen. Hozzátette: most azonban erről nincs szó, mivel egyrészt ez megtörtént, másrészt szabályozni fogják a kérdést. A kancelláriaminiszter kitért arra, hogy törvényi szabályozás esetén “ez a kérdés már nem lesz kérdés”, és több hasonló ügy nem fordulhat elő. – Úgy gondolom, hogy annyi zavaros dolog történt az utóbbi években, hogy az ilyen típusú szigorú szabályok alkalmazására átmenetileg szükség lenne – jelentette ki a politikus.