Az MDF szerint útmutatójában az adóhivatal a hatályos törvénnyel ellentétesen tájékoztatja a bevallókat az adójóváírásról

A Magyar Demokrata Fórum szerint legalább 700 ezer magyar adózó állampolgárt rövidíthet meg az APEH átlagosan 10 ezer forinttal, mert az adózási útmutatóba hiba került, és ha az adózók a törvény szövegét nem ismerik, akkor az útmutató alapján nem tudják adójóváírásukat megfelelően érvényesíteni.

Herényi Károly frakcióvezető és Pettkó András országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójukon azt hangsúlyozták, hogy a hibát nem törvénymódosítással kellene kiküszöbölni, hanem például az útmutató újranyomásával, vagy hatékony tájékoztatással, illetve a határidők meghosszabbításával lehetne orvosolni.

Pettkó András ismertetése szerint az útmutató kifogásolt része így szól: “eltérő összegű adójóváírás érvényesíthető 2002. január 1-jétől augusztus 31-ig, valamint a szeptember 1-jétől december 31-ig terjedő időszakra elszámolt bér után”.

Ennek kapcsán a politikus hangsúlyozta, hogy egy adózó évben nem lehet kettéválasztani az adójóváírás összegének meghatározását. Véleménye szerint aki a törvény alapján számolja ki az adójóváírását, azt nem éri hátrány, aki az útmutató alapján, azt igen.

Közlésük szerint a hiba következtében megközelítőleg hétmilliárd forint jogosulatlan bevétel folyik be a központi költségvetésbe. Herényi Károly úgy véli: az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvénynek az adójóváírásra vonatkozó paragrafusait az APEH eltérően értelmezi.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy ez a hiba elsősorban az alacsony jövedelmű rétegeket sújtja, a részmunkaidőben, teljesítménybérben, valamint idénymunkásként dolgozókat.

Herényi Károly elmondta, hogy a jogszabályt 2002. szeptember 1-jével módosította az Országgyűlés, és e módosítás értelmében a törvényalkotói szándék szerint – a korábbiakkal ellentétben – a havi háromezer forintos jóváírás helyett havonta kilencezer forintot lehet jóváírni.

Az APEH a 2002. évi adóbevalláshoz kiadott útmutatójának téves értelmezésen alapuló tájékoztatása ellentétes a hatályos törvénnyel, ezért az adózók nem tudják adójóváírásukat teljes mértékben érvényesíteni – mondta Herényi Károly.

Pettkó András közlése szerint a problémáról 2003. január 20-án értesült az APEH, érdemi intézkedés szerinte azonban nem történt.

Herényi Károly hozzátette: a Pénzügyminisztérium, észlelve a bejelentés jogosságát, “látszatintézkedést tett” és benyújtott az Országgyűlésnek egy törvénymódosítást, amely nem a problémát orvosolja, hanem visszaállítja a 2002. szeptember 1. előtti állapotot. A törvénymódosító javaslat szerint “a 2002. évre érvényesíthető adójóváírás összege nem lehet kevesebb mint az szja 2001. december 31-én hatályos rendelkezései szerint megállapított jóváírás”.

A Pénzügyminisztérium által benyújtott törvénymódosítást az MDF nem fogja megszavazni, és felszólítja az adóhatóságot, hogy a hibát javítsa ki.

Az APEH korábban annak kapcsán, hogy a kormány február elején elfogadta a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításáról szóló előterjesztést, arról tájékoztatott: az adójóváírás esetében a 2002. január 1-jén hatályos szabályozás szerint azonos számú jogosultsági hónap mellett mindegy volt, hogy a magánszemély az adóéven belül milyen eloszlásban szerezte a bérjövedelmet. Az adóév “kettéosztása” miatt azonban az új szabályozásnál azonos számú jogosultsági hónap mellett már nem közömbös a jövedelemszerzés megoszlása. Ezért egy 2002-re vonatkozó átmeneti szabály kimondaná, hogy az adójóváírás egész adóévre számított összege nem lehet kevesebb a megszerzett bér 10 százalékánál, de legfeljebb jogosultsági hónaponként 3.000 forintnál. Az APEH akkori tájékoztatása szerint a módosítás várhatóan csak szűk adózói kört érint, hiszen csak extrém éven belüli jövedelem-eloszlás esetén fordulhat elő, hogy az új szabályozás hátrányos a magánszemély számára.