A japán Nintendo amerikai leányvállalata kereskedelmi szankciók bevezetését sürgeti Kína, illetve több egyéb ország ellen, hogy ezzel ösztönözze a kalózmásolás elleni fokozottabb fellépést.

A játékkonzolokat gyártó, illetve játékszoftvereket fejlesztő japán Nintendo az utóbbi időben drasztikus lépésekre határozta el magát a kalózmásolás visszaszorítása érdekében. A társaság több fronton támadja a játékszoftvereket illegálisan sokszorosító kalózokat, akik a cég szerint elsősorban Kínában, Paraguayban, és Mexikóban alakítottak ki jelentős, kalózmásolásra specializálódott központokat. A Nintendo szerint ezek a kalózmásolatokat gyártó üzemek évi mintegy 650 millió dollár kárt okoznak a társaságnak. A játékszoftverek, illetve különösen a játékokat tartalmazó cartridge-ok (Game Boy Advance) hamisítása óriási méreteket öltött Kínában, ahol az elmúlt évben mintegy 135 hamisítványokat készítő létesítményben több, mint egy millió illegális másolat készült. Paraguay elsősorban terjesztési központként szolgál a nyugati országok felé, Mexikót pedig azért célozzák a kalózok, mert az ország gyakorlatilag semmit nem tesz az illegális másolás megakadályozása érdekében.

A kiadók, illetve szórakoztatóipari cégek szerint a kalózmásolás gyakorlatilag pénzügyi terrorizmus, sőt egyes amerikai hírforrások még a közel-keleti Hezbollah terrorcsoporttal is kapcsolatba hozták a hamisítókat. Az 1998-as, kétoldalú Paraguay-i kereskedelmi egyezmény óta az országban mintegy 4,5 millió hamis Nintendo játékszoftvert foglalt le a rendőrség. A Nintendo meglepő módon Chile, Hong Kong, Dél-Korea, Tajvan, és Venezuela mellett az Európai Uniót is azon régiók között tartja számon, ahol a szerzői jogok védelme nem megfelelő.