Rövid munkalátogatásra Pozsonyba várják csütörtökön a magyar külügyminisztert. Kovács László a kedvezménytörvény módosításával kapcsolatos szlovák álláspont elmozdulásának reményében utazik Pozsonyba.

A szlovák fél elzárkózik attól, hogy Magyarország a kedvezménytörvény keretében támogassa a szlovákiai magyarok oktatását és művelődését. Pozsony álláspontja szerint Budapest törekvése ugyan legitim, de ezt csak a magyar-szlovák alapszerződés biztosította keretek között valósíthatja meg. Eduard Kukan szlovák külügyminiszter ezért az alapszerződés idevágó területének felügyeletében illetékes kisebbségi vegyes bizottság összehívását indítványozta, jóllehet, a testület szlovák tagozata ténylegesen még nem létezik. Ugyanis az előző Dzurinda-kormány megbízatása alapján működő vegyes bizottság a tavaly őszi választásokig befejezte munkáját, a választások nyomán másodszor hivatalba lépett Dzurinda-kormány megbízása alapján felállítandó bizottság szlovák tagozata viszont még nem alakult meg.

Kovács László egyetértett a vegyes bizottság összehívását célzó szlovák javaslattal, de ugyanakkor egy ezt megelőző magyar-szlovák külügyminiszteri találkozót is indítványozott, amit szlovák kollégája, Eduard Kukan elfogadott. Kovács László ennek értelmében csütörtökön délután érkezik Pozsonyba, ahol a másfél órásra tervezett megbeszélésen várhatóan ismerteti a kedvezménytörvény módosítását célzó új magyar szövegtervezetet is, azt, amelyet most már az európai intézmények és határon túli magyar szervezetek többsége is elfogadhatónak talál.

A szlovák külügyminisztérium szerdán sajtóközleményben jelentette be a magyar külügyminiszter csütörtöki látogatását. Mint írja: a munkatalálkozón körvonalazzák a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság további tevékenységének kereteit, egyszersmind “véleményezik a Magyar Köztársaságban élő szlovák nemzetiségű kisebbség és a Szlovák Köztársaságban élő magyar nemzetiségű kisebbség oktatási-és művelődési támogatását érintő valós szükségleteket, különös tekintettel azok tényleges állapotára” – fogalmaz az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott közleményében a szlovák külügyi tárca.