A holland PGR internetszolgáltató tavasszal indítja a Honest Thief (becsületes tolvaj) nevű fájlcserélő alkalmazást, miután a holland legfelsőbb bíróság döntése legalizálta a fájlcserét. A cég szerint a fájlmegosztás azt jelentheti Hollandia számára, amit a bankok Svájc számára.

Egy holland cég “becsületes tolvajnak” nevezi azt az alkalmazást, amely az utóbbi idők legkomolyabb fenyegetését jelenti a fájlcserélő hálózatokkal küzdő szórakoztató- és zenei ipar számára – írja a News.com. A zenei iparnak Amerikában sikerült perekkel szétvernie a Napster és Aimster fájlcserélő hálózatokat. A pénteken elindított The Honest Thief szoftver legalitását a holland feljebbviteli bíróság tavaly márciusi határozatára alapozza, amely alapján Hollandia a fájlcserélők Kánaánja lehet.

A bíróság tavaly másodfokon úgy döntött, hogy a Kazaa fájlcserélőt fejlesztő cég nem felelős a szoftvert illegális tevékenységre használó emberek cselekedeteiért. A döntés még nem jogerős, a fellebbezés a holland legfelsőbb bíróság előtt vár a sorsára. “Nevezze mindenki tetszése szerint fájlcserének vagy bolti lopásnak, mi ezt itt Hollandiában jó üzletnek hívjuk. Ez Hollandiában azzá válhat, mint Svájcban a bankrendszer” idézte a ZDNet Pieter Plass, a The Honest Thief alapítójának közleményét. A lemezkiadók nemzetközi szervezete, az IFPI és ennek tagszervezete, az amerikai RIAA másként látja a helyzetet. “Nehéz megérteni, miért állítják egyesek, hogy becsületesen keresik a pénzt, miközben ellopják mások munkáját”. “Noha már több mint két éve folyik a jogi huzavona a p2p szolgáltatások körül, a fájlcserélő szolgáltatások technológiai és üzleti háttere folyamatosan fejlődik, és mindig megtalálják a módját az amerikai jogszabályok megkerülésének” – jelentette ki Lee Black, a Jupiter Research piackutató cég elemzője.

Véleménye szerint mindig fejtörést fog okozni a lemezkiadóknak az a tény, hogy külföldre költöznek át a szolgáltatások. Folyamatosan születnek újabb és újabb szolgáltatások, a felhasználók pedig mindig megtalálják azokat a tartalmakat, amelyet keresnek. A zenei ipar más szereplőket szintén célba vesz, például a Grokstert, Morpheust és a Sharman Networkst, a Kazaa tulajdonosát. A jogi sikerek ellenére a zenei ipar megélhetését továbbra is fenyegetik a fájlcserélő hálózatok – írja a News.com. Az Ipsos piackutató cég múlt héten kiadott adatai szerint a fájlcserélőket jogszerűtlennek feltüntető igyekezetek ellenére az amerikai tinédzserek fele, és a 12 év feletti lakosság 19 százaléka arról számolt be, hogy nem átallott tavaly az internetről zeneszámokat letölteni. Az Ipsos szerint az amerikaiak csaknem 10 százaléka töltött le zenét az utóbbi 30 napban. A felmérés és a 2000-es amerikai népszámlálás eredményeit összevetve az Ipsos azt valószínűsíti, hogy az elmúlt egy hónapban közel 20 millió polgár töltött le illegálisan zenét. A Kazaa szoftverét 192 millió felhasználó töltötte le, jelentette a Download.com. A letöltések egy része ugyanakkor frissítés vagy másodpéldány volt.