A Magyar Hírlap és a Népszabadság egybehangzó értesülése szerint a rendőrség szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) befejezte a nyomozást az Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának volt vezetője, Sík Zoltán és társai ügyében.

Az eljárás a közpénzügyi államtitkárság feljelentése alapján indult. A Magyar Hírlap egy másik lezárult nyomozásról is hírt ad, arról, amelynek gyanúsítottjai Berkecz Mária, a Millenáris Kht. volt igazgatója és Bártfai Béla, a miniszterelnöki Hivatal volt államtitkára.

A volt informatikai kormánybiztost hűtlen kezeléssel gyanúsítják, mert közbeszerzési eljárás nélkül adott megbízást több száz millió forint értékben ügyvédi irodáknak és két ügyvédnek hírközlési jogszabályok előkészítésére, ám közülük csak egy végzett érdemi munkát. Mindkét lap szerint az egyik érintett Papcsák Ferenc, aki időközben a Fidesz-színekben országgyűlési képviselő lett. Vele szemben kizárólag a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal jogosult eljárni.

A Berkecz-Bártfai ügy lényege, hogy a volt államtitkár munkáltatóként a szerződésben leírtaknál 36 millió forinttal több pénz kifizetését tette lehetővé az igazgatónőnek annak távozásakor. Berkecz Mária ellen hűtlen kezelés miatt is folyik eljárás – tavaly őrizetben is volt miatta -, abban azonban még tart a nyomozás. Ügyvédje, Barabás Gábor a Magyar Hírlapnak nyilatkozva szokatlannak nevezte, hogy a két eljárást szétválasztották.