Megsértette az ország szuverenitását az a hat amerikai helikopter és egy tankergép, amely február 20-án átrepült Magyarország felett, mert kiderült, hogy az eredeti felhatalmazástól eltérő céllal használták a légteret.

Minderről Juhász Ferenc honvédelmi miniszter számolt be az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának szombat délutáni rendkívüli ülésén. Közlése szerint a helikopterek és a repülőgép áthaladását az Enduring Freedom elnevezésű műveletben való részvétel kapcsán engedélyezték, azonban kiderült, hogy azok ettől eltérő céllal haladtak át a légtéren, illetve tankoltak a Ferihegyi repülőtéren. A miniszter ismertetése szerint a szaktárca péntek délután kapta meg azt a szóbeli jegyzéket, amelyben az Egyesült Államok sajnálatát fejezte ki azért a bonyodalomért, amelyet a repülőeszközök magyarországi áthaladása és leszállása okozott.

A közlés szerint az amerikaiak eredetileg úgy tudták, hogy ezek a repülőeszközök az afganisztáni műveletben vesznek részt, azonban azok a romániai Constantában egy katonai bázison nyújtanak támogatást folyamatban lévő amerikai műveletekhez. Juhász Ferenc közölte: a kormány minderre kemény hangú válasszal, szóbeli jegyzékben reagált, amelyben azt kérik az Egyesült Államoktól, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset. A miniszter hangsúlyozta: a kormány határozottan kérte az Egyesült Államoktól, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló esetektől. Juhász Ferenc szerint a bizalom elvén működő áthaladási rend sérült most meg, ezért a kormány szigorítani kívánja Magyarország légtér-igénybevételének feltételrendszerét. Határozottan kérni fogják a partnereket, hogy a különböző felhatalmazásokhoz kötődő átrepülésekről konkrét terveket adjanak és garanciát kérnek arra, hogy a magyar légtér szuverenitását nem fogják megsérteni.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a repülőeszközöknek eredetileg Taszáron kellett volna leszállniuk, azonban mivel a rossz időjárási körülmények ezt nem tették lehetővé, Ferihegyen landoltak. Simicskó István a testület fideszes alelnöke úgy vélekedett, hogy ha nincs rossz idő, és a gépek az eredeti tervek szerint Taszáron landolnak, fel sem tűnt volna, hogy külföldi repülőeszközök “az ország légterében össze-vissza repkednek”. Úgy vélekedett: lehet, hogy korábban is előfordult már, hogy nem az eredeti felhatalmazásnak megfelelő céllal használták Magyarország légterét külföldi repülőeszközök. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: egészen csütörtökig úgy tudták, hogy a szóban forgó repülőeszközök Afganisztánba tartanak, csak a pénteki amerikai jegyzékből derült ki, hogy más céllal érkeztek Romániába.

Juhász Ferenc hangsúlyozta: a légtérben “nem repkedhetnek össze-vissza repülők”, hiszen a légügyi hatóság, a légvédelem minden repülőeszköz útvonalát pontosan meghatározza és figyelemmel kíséri. Hozzátette: abban semmi rendkívüli nincsen, hogy a rossz időjárás miatt más tankolási lehetőséget jelöltek meg a repülőgépek számára. A miniszter kiemelte: azért kérte a rendkívüli ülés összehívását, hogy a képviselők és a közvélemény első kézből, azonnal értesüljön a történtekről. Közlése szerint az Enduring Freedom művelettel kapcsolatos felhatalmazás nem rögzíti, hogy melyik országba repülve használhatják a magyar légteret a gépek, csak azt hogy milyen célból teszik azt. Simicskó István úgy vélekedett, valóban szigorítani kell az átrepülések ellenőrzését és szükség lesz egy eseti bizottság felállítására, amely megvizsgálja a most történteket, illetve a korábbi áthaladásokat is.