Az online munkaközvetítő cég webhelyén és e-mailben figyelmezteti ügyfeleit, hogy csak olyan személyes adatokat adjanak meg más munkaközvetítőknek, amelyek a munkavállaláshoz feltétlenül szükségesek.

“Sajnos, időről időre felbukkannak az interneten hamis álláshirdetések, amelyeket a gyanútlan munkahely-keresők személyes adatainak illegális begyűjtéséhez használnak”, áll a Monster.com webhelyén közzétett figyelmeztetésben. Hangsúlyozzák, hogy a társadalombiztosítási szám és a hitelkártya szám nem kell hogy részét alkossa a munkára jelentkező önéletrajzának – bár egyes munkaadók a munkavállaló előéletének ellenőrzéséhez olykor kérik a TB-számot. Ezt azonban csak a személyes meghallgatáskor teszik.

A hétvégén szétküldött e-mailek nem jelentik azt, hogy a Monster.com tudna konkrét adatlopási esetekről – az akció csupán a kérdés tudatosítását szolgálja, közölte a cég szóvivője, Kevin Mullins. Megfigyelők szerint az akció összefüggésben lehet azzal, hogy február 19-én az adatvédő Privacy Rights Clearinghouse levélben kérte az USA szövetségi kereskedelmi bizottságának elnökét, Timothy J. Murist, tegyen lépéseket, mert egyes munkaközvetítők egyrészt kereskednek a munkavállalók e-mail címével és regisztrációs adataival, másrészt munkakeresők hozzájárulása nélkül eladják az önéletrajzokat munkaadóknak, hamis munkaközvetítőknek és induló munkaközvetítő cégeknek.