Nemcsak Baranya megyét, hanem az ország más területeit is érinti a január végén kirobbant illetékbélyeg-hamisítási botrány; Vas megyében is találtak hamis okmánybélyegeket, és a szombathelyi rendőrség alapos gyanúja szerint az országban más bíróságokon is történhetett hasonló eset.

A trükk rendkívül egyszerű volt, mindössze a felszámolási törvényt kellett hozzá ismerni. Az elkövetők tönkrement cégek ellen, tartozás miatt nyújtottak be keresetet a bíróságokhoz. A beadványokra hamis okmánybélyegeket ragasztottak. Pontosan tudták, hogy a cégeknek egyetlen fillérjük sincs, így esély sem volt arra, hogy a tartozást megkapják. A törvény szerint ilyen esetben viszont az illeték összege visszajár. “A felperesi oldal visszaigényelhette az ügyenként lerótt kilencszázezer forint illetékbélyegnek az értékét. A baj csak az volt, hogy ezek az illetékbélyegek valószínűleg hamisak – magyarázta a Tényeknek Wirth Béla, a Baranya Megyei Bíróság elnöke.

A Baranya Megyei Bíróságon eddig hat hasonló ügyet találtak a rendőrök. A Tények értesülései szerint valamennyi benyújtott kereset egy budapesti ügyvédi irodához köthető. Itt a házkutatás során több millió forint értékű hamis okmánybélyeget foglalt le a rendőrség. Baranyán kívül eddig Zala és Vas megyében, valamint Győrben és Debrecenben találtak olyan felszámolással kapcsolatos bírósági iratokat, melyeken hamisak az illetékbélyegek. A rendőrség hírzárlatot rendelt el az ügyben, annyi azonban már most sejthető, hogy a csalássorozat teljes kárösszege meghaladhatja a százmillió forintot.