A Tények információi szerint százmilliárdokba kerülhet az államnak valaki figyelmetlensége, hét évig ugyanis elfelejtettek hatályon kívül helyezni egy jogszabályt, amelynek alapján havi hatezerhétszáz forint jövedelempótlék járt volna a kismamáknak a gyes mellett.

Annak idején, a Bokros-csomagban kimondták a jövedelempótlék megszüntetését, de a rendeletet elfelejtették hatályon kívül helyezni, a pénzt viszont már nem utalták el senkinek sem. A jogerős bírósági döntés nyomán most több mint félmillió kismama lehet jogosult a fejenként összesen nagyjából kétszázezer forintos jövedelempótlékra. Egy nap alatt most három kismama is pert nyert az ügyben. A Somogy Megyei Bíróság szerint a három kaposvári fiatalasszony jogosult a havi 6700 forintos jövedelempótlékra. A jogerős, precedens értékű ítélet kötelezi az államháztartási hivatalt, hogy fizesse meg a kismamáknak a jogtalanul visszatartott támogatást és annak kamatait, fejenként összesen több mint 240 ezer forintot.

A területi államháztartási hivatal a jogerős ítélet ellenére sem volt hajlandó átutalni a bíróság által megítélt összeget. A kismamák ezért inkasszót nyújtottak be a hivatal bankszámlája ellen. A gyesen lévők jövedelemkiegészítő támogatásáról szóló jogszabály 1994-ben, a Horn-kormány egyik első intézkedéseként született meg. A pótlékot azonban csak 1996-ig, a gyessel kapcsolatos szabályok módosításáig fizették, miközben a jogszabály 2002. tavaszáig érvényben volt. Emiatt több százezer, gyesen lévő kismama esett el az alanyi jogon járó jövedelempótléktól.