A parlament rendészeti bizottsága általános vitára alkalmasnak találta, és így az Országgyűlés elé kerülhet a családon belüli erőszakról szóló kormánypárti javaslat. Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Vadai Ágnes (MSZP) javaslata többek között arra kéri a a kormányt, hogy dolgozza ki és terjessze a törvényhozás elé a “távol tartó rendelkezés” bevezetését.

Nem “üti egymást” a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia családon belüli erőszakra vonatkozó része, illetve Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Vadai Ágnes (MSZP) parlamenti képviselők önálló indítványa a családon belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről – hangzott el az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának keddi ülésén.

A bizottság – két tartózkodás mellett – általános vitára alkalmasnak találta a kormánypárti képviselők határozati javaslatát, amelyben többek között kezdeményezik: az Országgyűlés kérje fel a kormányt, dolgozza ki és terjessze a törvényhozás elé a “távol tartó rendelkezés” bevezetését a magyar jogba. A javaslatban az is szerepel, hogy a családon belüli erőszak eseteiben a bíróságok és hatóságok gyorsított eljárásban, soron kívül foglalkozzanak az ilyen esetekkel.

A képviselők javasolják a jelenlegi tanúvédelmi szabályok megerősítését is, s hogy a törvény megfelelő hatékonysággal védje a családon belüli erőszak áldozatainak és tanúinak személyes biztonságát, emberi méltóságát.