Nem jogerősen büntetést szabott ki a közbeszerzési döntőbizottság az Orbán-kormány idején működött Informatikai Kormánybiztosságra az informatikai társadalom népszerűsítésére kötött több száz milliós szerződés miatt. A bírság ellen fellebbezett a Miniszterelnöki Hivatal.

Az Orbán-kormány idején a MeH-hez tartozó Informatikai Kormánybiztosság 2 keretszerződést kötött az Euroatlantic Rt.-vel, az elsőt 500, a másodikat 250 millió forint értékben. A második keretszerződést 2002 májusában írták alá. Hétfőn a parlamentben is téma volt az a konkrét szerződés, amelyet 415 millió forint értékben kötöttek meg, a 250 milliós újabb keretszerződés aláírása előtt. Erről Kiss Péter kancelláriaminiszter azt mondta, hogy annak alapján a cég többször írt beszédeket Stumpf István kancelláriaminiszternek darabonként 240 ezer forintért, és hogy tervezett, kivitelezett asztali naptárt 3,3 millió forintért.

Fellegi L. Tamás, az Euroatlantic ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a kormánybiztosság a szerződéseket minden részletre kiterjedően ellenőrizte, és semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg. A Népszabadság mai számában viszont arról ír, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja a szerződéseket, és május 31-ig fejezik be a vizsgálatot. A Magyar Hírlap pedig arról számol be, hogy a közbeszerzési döntőbizottság szabálytalannak találta a második, 250 ezer forintos keretszerződést, és ezért százmillió forintos büntetést szabott ki az Informatikai Kormánybiztosságra.

A szankció oka az volt, hogy az 500 milliós keretszerződést követően új közbeszerzési eljárás nélkül kötöttek újabb szerződést. A törvény értelmében csak az előző szerződéssel azonos tartalomra, az érték 50 százalékáig lehetett volna mellőzni a közbeszerzési eljárást. Az új keretszerződést viszont nem az előzővel azonos tartalomra kötötték. A büntetést 2002 nyarán, az új kormány idején szabták ki. A Miniszterelnöki Hivatal, amelyen belül az azóta megszüntetett Informatikai Kormánybiztosság működött, a büntetést megfellebbezte, az eljárás még folyamatban van.