A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jogosulatlan címhasználat miatt feljelentést tett azok ellen, akik a titkosszolgálat munkatársainak adták ki magukat és megfenyegették a Szent László Televízió producerét. Az ismeretlenek azzal fenyegetőztek, hogy gránátot dobnak a televízió stúdiójára, ha továbbra is helyet adnak a Sajtóklub című műsornak.

Feljelentést tett a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, miután olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy ismeretlen személyek a titkosszolgálatra hivatkozva megfenyegették a Szent László Televízió producerét. Az ismeretlenek az NBH munkatársainak adták ki magukat, és azzal fenyegetőztek, hogy gránátot dobnak a tévéműsor felvételeinek helyet adó hajóra.

Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkára közölte: jogosulatlan címhasználat alapos gyanúja miatt ismeretlen elkövetők ellen tett feljelentést a NBH főigazgatója a rendőrségen. A jogosulatlan címhasználat pénzbüntetéssel sújtható.

Az eset előzménye, hogy csütörtökön a Magyar Nemzet című napilap Gránát a Sajtóklubnak? című írásában többek között azt közölte: értesülései szerint a hivatal már régóta gyűjt információkat a Szent László Televízióról. Az NBH munkatársai pedig azt mondták a Hajógyári-szigeten működő tévéstúdió producerének: kézigránátot dobnak a hajójára, ha továbbra is helyet ad a Sajtóklub műsorának.

A főigazgató feljelentése tartalmazza azt is, hogy az ügyben elrendelt belső vizsgálat mind az NBH, mind pedig munkatársai érintettségét egyértelműen kizárta. Azon túlmenően, hogy az ismeretlen személyek súlyosan sértették az NBH és állománya jó hírnévhez fűződő jogát, jogosulatlanul utaltak a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz való tartozásukra is – áll a főigazgató feljelentésében.

A BRFK sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy pénteken megérkezett a III. kerületi rendőrkapitányságra az NBH főigazgatójának feljelentése. Hozzátette: a jogszabályoknak megfelelően három napon belül döntenek a nyomozás elrendeléséről, megtagadásáról, illetve feljelentéskiegészítésről.