Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint jogosulatlan adatkezelés és különleges adatokkal való visszaélés történt az OEP megfigyelési botrányában. Az adatvédelmi biztos szerint az állami feladatot ellátó hivatalos személyek megfigyelése nemcsak hivatalos személyi minőségükben, hanem a személyes és különleges adatok tekintetében is törvénytelen volt.

Az adatvédelmi biztos szerint törvénysértés történt, amikor az üzleti hírszerzéssel megbízott Posys Kft. adatokat gyűjtött Matejka Zsuzsáról, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójáról, Elek Csabáról, az OEP egyik főtanácsadójáról, az egészségügyi minisztérium egyik volt kabinetfőnök-helyetteséről és Bánki M. Csaba professzorról, a gyógyszer-alkalmazási bizottság tagjáról. A megfigyelések egy többmilliárdos állami gyógyszerár-támogatás megszerzésével függnek össze.

Az ombudsman a Magyar Hírlapnak elmondta: aki állami feladatot lát el, az hivatalos személy. Megfigyelésük nemcsak hivatalos személyi minőségükben, hanem a személyes és különleges adatok tekintetében is törvénytelen volt. Péterfalvi szerint olyan tevékenységet, amilyet a megfigyelő cég folytatott, csak a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal végezhet. Ha valakinek kétségei merülnek fel egy állami alkalmazott tisztességét illetően, akkor az OEP vezetőjénél, a rendőrségen, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál kell bejelentést tennie – mondta Péterfalvi.