A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) döntő részben egyetért a felsőoktatási törvény tervezett módosításaival. A törvénymódosítás, amely várhatóan tavasszal kerül kormány elé, kitér a hallgatói jogorvoslat kérdésére, az oktatók besorolására, része továbbá, hogy negyvenéves kor felett nem kellene nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez.

A jövőben a főiskolai tanárok is lehetnének professzor emeritusok, az ehhez szükséges anyagi fedezetet azonban a felsőoktatási intézményeknek kellene biztosítaniuk. Az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzés helyett bevezetnék a felsőfokú szakképzés fogalmát, amely felmenő rendszerben 2005-től hallgatói jogviszonyt jelentene.

Nagy Zoltán elnökségi tag az MTI-nek elmondta: a jogszabály módosításon belül különösen fontosnak tartják a hallgatói jogérvényesítés pontosítását. Utalt arra, hogy a HÖOK véleményével és állampolgári jogok országgyűlési biztosának álláspontjával összhangban az került a törvénybe, hogy ezeknél az eseteknél az államigazgatási eljárást kell alkalmazni.

Jelezte: a hallgatói szervezet javaslatára bekerül a jogszabályba, hogy a jogsérelemmel kapcsolatos felül bírálati kérelemről 30 napon belül dönteni kell. Annak kapcsán, hogy negyvenéves kor felett nem kellene nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez kifejtette: most még elfogadható, de hosszú távon nem biztos, hogy fenntartható. A változás, ha a Parlament megszavazza a következő tanévtől lépne életbe, és egyaránt vonatkozna nappali és levelező tagozatos hallgatókra.