A társasházi képviselőknek a jövőben lakásonként is el kell számolniuk a közös költséggel. Szigorúbb lesz az ingatlan-nyilvántartási rendszer, ismét lesz lakók könyve. Nagy változások várhatók az építési törvényben is: építési engedélyt csak akkor lehetne kiadni, ha az adott területre a helyhatóság már rendelkezik szabályozási és rendezési tervvel is.

A nemzeti lakásprogram kidolgozásakor olyan sok jogszabályi korlátba ütköztek a terv készítői, hogy úgy döntöttek, négy új törvényt alkotnak – írja a Népszabadság. A tervezést fölgyorsította a lakásmaffia megerősödése. A készülő társasházi törvény például a lakással kapcsolatos bűncselekmények elleni védekezés egyik eszközének szánja a lakók könyvét, amelynek segítségével nyomon lehetne követni a tulajdonosvál­tozásokat.

A közös képviseletet vállalók felelősségteljesebb munkáját célozza majd a számvizsgáló bizottságok összetételét szabályozó passzus, amely szerint legalább az egyik tagnak számviteli vagy más pénzügyi végzettséggel kell rendelkeznie. A közös képviselő pedig ezentúl nem csupán a lakóközösség egészének tartozik elszámolással, hanem a tulajdonosoknak egyenként is, így mindenki megtudhatja, hogy mire költötték az általa befizetett pénzt.

Nagy változások várhatók az építési törvényben is. Szigorítják a minőségellenőrzést, és rendet kívánnak tenni az önkormányzatok településrendezési tervei között is. Építési engedélyt csak akkor lehetne kiadni, ha az adott területre a helyhatóság már rendelkezik szabályozási és rendezési tervvel is.

Három törvény koncepciója március végén, április elején kerül a kormány elé, míg a lakbérre, illetve az ingatlan-nyilvántartásra vonatkozó jogszabályter­vezettel júniusban ismerkedhet meg a kabinet. A parlamenti szavazásra még az adó és a költségvetési vita előtt szeretnének sort keríteni, hogy a nemzeti lakásprogram jövő januári indulására hatályba léphessenek.