Az ÁSZ szerint a tavalyi választásokon egyik parlamentbe jutott párt sem lépte túl a kampányra költhető maximális összeget. A Fidesz-MDF és az MSZP éppen alatta maradt a határnak, a 386 millió forintnak. A számvevők felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint nem eléggé átlátható a választási kampányok.

Az országgyűlési választási kampányban jelöltenként a pártok az állami támogatáson felül 1 millió forintot költhetnek. A legkevesebbet, 276 millió forintot az SZDSZ költötte, és éppen a 386 milliós határ alatt marad az MSZP és a Fidesz. A két parlamentbe jutott nagy párt hitelt is vett fel a kampányra, a Fidesz 90, az MSZP 70 millió forintot.
A kampányköltések azonban nem elég átláthatóak – mondják a számvevők, mivel a parlament korábbi javaslataik ellenére sem változtatott a szabályozáson. Az Állami Számvevőszék szerint ugyanis a pártok saját megítélésére van bízva, hogy mi a választási kampány, mi minősül kampányköltésnek és mi a kampányidőszak. Szabályozatlan az is, ha egy párt később fizet. Jogerős bírósági döntésre vár például a Fidesz, amelytől 109 millió forintot követel a posta Orbán Viktor tavalyi kampányleveléért. A bíróság első fokon fizetésre kötelezte a pártot.