A kisebbségek hátrányos megkülönböztetése ellen, a befolyásolás-mentes rendőri fellépés érdekében tett és teendő intézkedésekről tárgyalt a kibővített országos rendőr-főkapitányi értekezlet kedden a fővárosban.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Igazgatóságának közleménye szerint a téma áttekintésére Salgó László országos rendőrfőkapitány és Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős államtitkárának múlt év novemberi megbeszélése szolgált alapul. Az említett találkozón ugyanis világossá vált, hogy a romákat érintő rendőri intézkedések tapasztalatai mindkét fél részéről szükségessé teszik a feladatok egyértelmű megfogalmazását és az erre épített együttműködésen alapuló összehangolt fellépést.

  • A szakmai fórum elé tárt összegző jelentés hitet tett az emberi jogok védelme mellett, kiemelve a rendőrség kötelezettségét az alapjogok biztosítása és maradéktalan betartatása terén. Hangsúlyozza, hogy a rendőri intézkedéseket fajra, felekezetre és bőrszínre tekintet nélkül, szakszerűen, törvényesen kell végrehajtani – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint Salgó László meghatározta a közeljövő rendőri feladatait, többek között a cigány származású fiatalok rendőrré válását segítő belső előírás aktualizálását. – Célirányos program kidolgozásával a rendőrségnek is szerepet kell vállalnia a cigány származású gyerekek segítésében. Erősíteni kell továbbá az előítéletek lebontásában vállalt rendőri szerepet, minden lehetséges eszközzel elő kell segíteni, hogy a romák, identitásuk megőrzése mellett, mind kisebb számban váljanak bűncselekmény elkövetőivé, vagy áldozataivá – fogalmaz a dokumentum.