Az iraki háború kezdete fellendítette a tiltakozó hackertámadásokat az interneten, új vírusok jelentek meg és több amerikai, angol és ausztrál webhelyet csúfítottak el. Viszont eddig nem jelentkeztek a pusztító új férgek és vírusok, amelyeket beígértek.

Két e-mail féregvírust észleltek eddig. A Prune üzenetének tárgysorában “Amerikai kormányzati anyag – iraki válság” megjegyzés áll, a melléklet pedig ENSZ-interjúkat ígér, amely megnyitva egy Visual Basic Script férget szabadít el, amely e-mailben, csevegő programon (IRC) és megosztott hálózatokon át terjed. A másik, a Ganda, kémhold felvételeket ígér vagy Bush animációt. Az F-Secure a támadást követő 48 órában 200 webhely elcsúfítását konstatálta, amit pénteken már 1000 ilyen támadás követett – főleg kevéssé ismert cégek és angol, amerikai kormányhivatalok portáljai ellen. Több száz támadás származott az iszlámbarát Unix Security Guard hacker csoporttól. De történtek hazafias indíttatású támadások is, pl. péntek reggel a timeleader.com webhelyén az “Öljétek meg Szaddámot!” szöveg volt olvasható.

Egyelőre azonban a támadások kapcsán nem észlelhető, hogy ezek akármilyen módon is össze lettek volna hangolva. De nem jelent meg a maláj vírusíró, “Melhacker” beígért szupervírusa sem. Melhacker még tavaly októberben elmondta a Computerworldnek, hogy kifejlesztett egy Scezda névre hallgató vírust, amely a SirCam, a Klez és a Nimda elemeit egyesíti magában. Az USA belbiztonsági minisztériumának (DHS) infrastruktúravédelmi igazgatósága arra figyelmeztet, hogy túl korai volna a veszély elmúltával számolni. A DHSa háborúra való felkészülés során indította el “Szabadság-Pajzs műveletét”, amely a kormányszervek együttműködését szorgalmazza információs rendszereik közös védelme érdekében.