Többéves száműzetés után akár vissza is térhetnek a prostituáltak és a bűnözők Józsefváros utcáira. A törvényellenes tevékenységet “megleső” és megakadályozó térfigyelő kamerák költségein ugyanis összevitázott az önkormányzat és a Belügyminisztérium (BM), így a rendszer működtetése kérdésessé vált a főváros VIII. kerületében, Józsefvárosban.

Lekerülhet a legbiztonságosabb kerületek listájáról a VIII. kerület, miután veszélybe került a térfigyelő kamerarendszer működtetése a Józsefvárosban. A Belügyminisztérium nem hajlandó tovább részt vállalni a berendezések működési és fejlesztési költségeiből, az önkormányzatnak pedig se pénze, se szándéka nincs arra, hogy egymaga állja a közterületi bűnüldözés és bűnmegelőzés kiadásait. A Belügyminisztérium és a kerület hetek óta levelezést folytat egymással az ügyben. Mindkét fél hajthatatlan. A kerület vezetői szerint nem önkormányzati feladat a bűnüldözés. Márpedig a térfigyelő kamerák épp ezt a feladatot látják el. A belügyi tárca annak a rendőrségi autónak a működési költségeit is az önkormányzatra akarja hárítani, amelyikkel a térfigyelő kamerák által rögzített bűncselekmények helyszínére mennek az intézkedő rendőrök. A térfigyelő kamerák a nap 24 órájában pásztázzák az utcákat és tereket. A felvételeket a kerületi kapitányság egy központi helyiségében éjjel-nappal látják az ügyeletes rendőrök, s bűncselekmény esetén azonnal a helyszínre tudnak sietni.

Csécsei Béla polgármester azt mondja: a kerület utolsó forintjairól folyik a vita, így az önkormányzat semmiképp sem tudja vállalni egyedül ezeket a kiadásokat. A polgármester emlékeztetett arra, hogy önkormányzati rendőrség csak az Egyesült Államokban működik, nálunk nem. Márpedig, ha a Belügyminisztérium a kerülettől várja el a rendőri feladatok finanszírozását, akkor az önkormányzatnak beleszólása lehetne a kapitányság működésébe. “Miért mi fizessük azt a rendőrt, aki a fegyvert pucolja?” – jegyezte meg a polgármester. A VIII. kerületben a 96 kamerából 16 a Belügyminisztérium tulajdona. A 100 millió forintos éves költségen eddig arányosan osztozott az önkormányzat és a tárca. Ám most nemcsak a BM-et illető 16-20 millió forintról van szó, hanem arról is, hogy át kellene építeni az épületnek azt a részét, ahol a térfigyelő rendszer központja működik – szögezte le Csécsei Béla. Az egyre több kamera miatt új technikát kell bevezetni, és több rendőrt kell foglalkoztatni a központban. Ha a Belügyminisztérium kiszáll a finanszírozásból, ezek a költségek ugyancsak az önkormányzatra hárulnának.

A BM elhatározott szándéka, hogy a jövőben nem járul hozzá a térfigyelő rendszerek finanszírozásához – közölte a Magyar Hírlap Jenei Zoltán helyettes államtitkár. A tárca idén már nem tudja biztosítani a korábbi összeget. Jenei Zoltán elismeri, hogy állami feladat a közbiztonság fenntartása, ám ha a Józsefvárosban részben állami pénzen működtetik a kamerákat, úgy más önkormányzatok is igényt tarthatnának a támogatásra. Az államtitkár közölte: az önkormányzatok, köztük a VIII. kerület is, önként vállalták a bűnmegelőzés e sajátos, és mint bebizonyosodott, igen hatékony módját. Jenei Zoltán azt is közölte: nem véglegesen vonul ki a tárca a finanszírozásból, később akár egységes állami támogatást is kaphat minden térfigyelő hálózat az egész országban.