Több más intézménnyel együtt az APEH is megsemmisítette az adatvédelmi biztos által kifogásolt tavaly nyáron átmásolt adatállományát. Az ombudsman szerint ugyanis jogtalanul másolták le és tárolták az adatokat.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az adatvédelmi biztos javaslatának megfelelően közjegyző jelenlétében megsemmisítette a tavaly augusztusban elmentett adatállományt. Az eljárásnál jelen volt a Pénzügyminisztérium képviselője is. László Csaba pénzügyminiszter múlt hét szerdán levélben válaszolt az adatvédelmi biztosnak arra a felvetésére, hogy törvénytelenül járt el több intézmény, amikor – a PM utasítására – a kormányváltást követően másolatot készített adatállományáról. Az adatvédelmi biztos szerint ezekben az állományokban olyan személyi adatok voltak, amelyek felhasználására csak az állampolgárok beleegyezésével lett volna mód.

A pénzügyminiszter múlt hét szerdán közölte: fenntartja azt az álláspontját, hogy az adatmentés célja az intézmények felügyeletéről szóló előírásokból levezethető, ezért a közeljövőben törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a kiemelten fontos állami intézményekben hasonló adatmentések a kormányváltás időszakában kötelezőek legyenek. Az ombudsmannak küldött levelében László Csaba leírta: az általa elrendelt adatmentés nem sértette a hatályos jogszabályokat, az adatokat szolgáltató intézmények vezetői helyesen jártak el, ezért az adatvédelmi biztos által kért fegyelmi eljárásokra nincs szükség.

A pénzügyminiszter levele szerint “a 2002. június 28-án a kormányülésen elhangzottak alapján kért 2002. május 27-i adatmentés” másolati példányait megküldték az intézményeknek, azzal a meghagyással, hogy azokat semmisítsék meg. Az adatmentésben szintén érintett VPOP, Szerencsejáték Felügyelet, és az Államháztartási Hivatal már korábban jelezte, hogy megsemmisítette adatállományát.