Elfogták annak a rablóbandának három tagját, amely két és fél éven át tartotta rettegésben az autósokat a hazai autópályákon – értesült a HavariaPress. A lengyel rablók mintegy egymilliárd forint értékű autót raboltak el, úgynevezett koccanásos módszerrel. Az őrizetbe vett gyanúsítottakra eddig hetven rablást sikerült rábizonyítani.

A rablóbanda tagjai nem válogattak az eszközökben. Volt, hogy a rablásukat rendőri intézkedésnek álcázták. Az elkövetők nem válogattak az eszközökben. Volt, hogy a rablásukat rendőri intézkedésnek álcázták. A kocsikkal néha a benne ülő gyereket is elrabolták, akit aztán néhány kilométerrel arrébb egyszerűen kiraktak. A lengyel bűnbanda három tagját a közelmúltban vették őrizetbe, jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. Két másik társuk elmenekült, ellenük nemzetközi körözés van érvényben.

A hazai autópályákon 2000 nyarától kezdtek megszaporodni azok a bűnesetek, amelyekben koccanásos módszerrel raboltak el autókat. Az elkövetők jellemző módszere az volt, hogy hátulról belekoccantak a kiszemelt autóba. Ekkor a sértett sofőr kiszállt, hogy szemrevételezze a kárt. Eközben azonban az egyik rabló beugrott a kocsiba, és elhajtott a helyszínről. Az elkövetők idővel egyre durvább módszereket kezdtek alkalmazni. Volt, hogy gázpisztollyal lőttek rá egy sofőrre, ha nem adta át a kocsija kulcsait, máskor megverték áldozatukat. A rablásoknak több magas rangú állami tisztviselő és diplomata is áldozatul esett. A rendőrség vizsgálatai szerint az elrabolt kocsikat a déli és keleti határokon keresztül külföldre – Oroszországba, Ukrajnába és Szerbiába – juttatták.

Az őrizetbe vett gyanúsítottakra eddig hetven rablást sikerült rábizonyítani. A náluk tartott házkutatások alkalmával mintegy 500 bűnjelet foglaltak le. Ezeket a tárgyakat az elkövetők a rablott kocsikból vitték magukkal. Az autók többségét az eredeti tulajdonosok már azonosították is. Az ügy felgöngyölítésében több megyei rendőrkapitányság működött együtt, így sikerült elfogni a rablóbanda három tagját. Idén azóta nem fordult elő hasonló bűncselekmény a hazai autópályákon.