Egy floridai webkiszolgáló cég levett az internetről egy kis weboldalt, miután az állítólagosan kényes képeket közölt az iraki hadsereg által fogva tartott amerikai katonákról. Szakértők szerint mindez újabb bizonyíték arra, hogy mostanság a magánkézben lévő cégek és vállalatok egyre többször cenzorként lépnek fel, és korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást, illetve a sajtószabadságot.

A kényesnek titulált anyagokat leközlő YellowTimes weboldal kedden hosszú órákon keresztül csak egy, az oldal működésének felfüggesztését közlő pár soros írást tartalmazott. Később ugyan a webkiszolgáló újra elérhetővé tette a YellowTimes website-ját, azonban annak működése azóta is nagyon szórványos. Eric Marquadt, a YellowTimes egyik szerkesztője a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy a floridai székhelyű Vortech webkiszolgáló cég egyszer már vasárnap este is levette az internetről a YellowTimes oldalait, aminek az volt az előzménye, hogy a YellowTimes leközölt hat olyan, az irakiak által elfogott amerikai katonákról készített képet, melyet korábban a katari Al-Dzsazíra televízió adásában lehetett látni. Azt hiszem, az Egyesült Államokban a YellowTimes volt az első olyan weboldal, mely megjelentetett az amerikai hadifoglyokról készített fényképeket, azonban a képek megjelenését követően néhány órával cenzúráztak minket – nyilatkozta Marquadt.

Marquadt elmondta, hogy a magántulajdonban lévő Vortech cég a YellowTimes világhálóról történő levételét azzal magyarázta, hogy több panaszos levelet is kapott a YellowTimeson megjelent anyagokkal kapcsolatban, ezenkívül pedig a Vortech vezetői utaltak arra, hogy a kényes anyagok leközlésével a YellowTimes megsértette az internetkiszolgálóval kötött szerződését. A Reuters hírügynökség az ügy másik szereplőjét, a Vortech céget is meg szerette volna kérdezni az üggyel kapcsolatban, azonban a Vortech munkatársai nem kívántak kommentárt fűzni a dologhoz.

Emlékezetes, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI a tavalyi évben arra kötelezte az egyik amerikai weboldalt, hogy vegye le a világhálóról a Wall Street Journal egyik riporterének meggyilkolásáról készített négyperces videoanyagot. A weboldal üzemeltetői akkor eleget tettek az FBI kérésének, viszont érdekesség, hogy az anyag azóta már visszakerült a webhelyre.