Jogerősen megnyerte a Fidesz azt a személyiségi jogi pert, amelyet Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke ellen indított a tavalyi országgyűlési választások két fordulója között tett nyilatkozatai miatt. A Fővárosi Bíróság másodfokú ítéletében jogerőre emelte az elsőfokú döntést.

Eszerint Kovács László megsértette a párt jó hírnevét, amikor tavaly április 18-19-i nyilatkozataiban arról beszélt, hogy egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat, és azokat a kampánycsend idején akarják szétosztani. Kovács László akkori nyilatkozatai szerint a választások első fordulója után vesztésre álló pártnak állt érdekében, hogy egy számára kedvezőtlen választási eredmény esetén megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy a szocialisták választási csalást követtek el. Kovács László az ítélet szerint hamis látszat keltésével sértette meg a Fidesz jó hírnévhez fűződő jogát, ezért a bíróság kötelezte a szocialista politikust arra, hogy három országos napilapban tegye közzé az ítélet rendelkező részét.

A Fővárosi Bíróság indoklásában azt hangsúlyozta: Kovács László a Fidesz vonatkozásban beazonosításra alkalmas módon keltett hamis látszatot. Nem tényállítás történt. Mint általában a politikában, nagyon ügyesen körül lett írva a dolog, de mindezt a szövegkörnyezettel együtt kell értékelni. A különböző sajtószervekben pedig pártállástól függetlenül úgy “jött le” a felperes nyilatkozata, mint ami a Fideszre vonatkozik. Méghozzá az újságolvasó számára egyértelműen beazonosíthatóan – fejtegette a bíróság.

Kovács László jogi képviselője az elsőfokú ítélet elleni fellebbezés során azzal érvelt: a szocialista politikus nyilatkozataiban nem említette név szerint a Fideszt, ez csupán a sajtó értelmezése. Abban az egy esetben pedig, amikor nem vitásan beazonosítható, hogy a Fideszre célzott Kovács László azzal a megfogalmazással: egy ilyen akció a vesztésre álló politikai pártoknak állhat érdekében, csupán egyfajta véleményt nyilvánított. Ez pedig nem tekinthető jogsértésnek a magyar közszereplők körében, figyelemmel arra a választások utáni közbeszédre is, ahol az ellenzékbe került politikai erők egy része hónapokig választási csalást emlegetett – érvelt Kovács László jogi képviselője a tárgyaláson.