1997 óta léteznek Magyarországon uniós ösztöndíjprogramok első és másoddiplomás hallgatók illetve tanárok számára. A Socrates, Erasmus, Comenius és a Leonardo da Vinci programokon nagyon sok magyar hallgató vett már részt, de a tapasztalatok nem mindig pozitívak.
“Az én esetemben hasznos lett volna az, hogy a kinti tanulmányaimból valamit el lehetett volna ismertetni, tehát nem kell mindent itthon elölről kezdeni, ez egy egységesített oktatásrendszernek feltétlenül előnye” – mondta Tötös Krisztina, EU ösztöndíjas.

Tandíjmentesen lehet majd tanulni felsőoktatási intézményekben Dániában, Luxemburgban, Lengyelországban, Csehországban, Görögországban és Máltán. Az ösztöndíjak keretében eltöltött tanév jó alkalom a magyar kultúra megismertetéséhez is.

“Írországban száz százalékig befogadott az iskola, elfogadták azt, hogy én magyar vagyok, iszonyatosan nagy érdeklődést mutattak afelé, hogy Magyarország, a magyar kultúra, a magyar oktatás, a magyar nyelv” – Menyhárt Eszter, ERASMUS ösztöndíjas.

Az Uniós csatlakozást követően további programok, ösztöndíjlehetőségek nyílnak, részletes információt az internetről szerezhetnek be az érdeklődők.