Kormányzati segítséget várnak azok a családok, akik az esztergomi laktanya-lakótelepen vettek lakást. A romos épületeket átépítéséhez a családok több millió forintnyi állami támogatást vettek fel. Az adóhatóság szerint azonban a lakók nem új, hanem átalakított lakást vettek, amihez nem jár támogatás.

Fehérék 4 évvel ezelőtt több mint 2.5 millió forint állami támogatással tudták megvenni lakásukat. Egy idei adóellenőrzésen azonban kiderült, hogy a támogatáshoz jogosulatlanul jutottak hozzá és azt kamatostól vissza kell fizetniük. “Egyáltalán nem tudnám kifizetni, de ezt a lakást pedig nem fogom eladni azért, mert én úgy érzem, hogy mi jogosan vettük meg, mert az adásvételiben benne van, hogy ez vadonatúj és erre jár a szocpol” – mondta Fehér Istvánné.

Az esztergomi egykori szovjet laktanya romos épületeit 1998-ban építették át és értékesítették. Az ingatlanokat új lakásként adta el egy cég, ezért a vásárláshoz adókedvezményt és szociálpolitikai támogatást lehetett felvenni a helyi takarékszövetkezettől. “A lakók és az összes hatóság, aki eljárt ebben a kérdésben új lakásként értékelte és a családok igénybe vették a támogatást” – mondta Sándor Bernadett, ügyvéd.

Az adóhatóság vizsgálatai szerint azonban a lakók nem új lakást vásároltak négy éve. A laktanyában ugyanis csak átalakítás történt, ezért nem jár a támogatás. “Abban az esetben, ha az ingatlan valami volt és átalakították, akkor ez nem új lakás építését jelenti, hanem egy ingatlan átalakítását lakás célra” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese. A lakótelepen több száz család él. Jelentős részük támogatással vette a lakását. Azt az adóhatóság is elismeri, hogy a lakók jóhiszeműen jutottak a támogatásokhoz, de a pénzt mégis vissza kell fizetniük. A lakók ezért állami segítséget kérnek.